Aslı Şafak, Gazeteci ve Televizyoncu

Gazeteci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Armut dibine düştü, gazeteci oldu. Uzman gazeteci olmak istedi, Mülkiye’de ekonomi okudu. Okurken çalışmaya başladı. Önce gazetelerin, ardından televizyonların rahleyi tedrisinden geçti. Uzun yıllar Ankara’da muhabirlik yaptı, haber programları hazırladı, sundu. Ülkeyi yönetenlerle röportajlar gerçekleştirdi. 7 yıl Londra’da yaşadı, köşe yazdı. 2010 yılından bu yana İstanbul’da, Bloomberg HT televizyonunda ekonomi anlatıyor. Anlatmaya radyoda da devam ediyor. Üniversitede ekonomi dersleri veriyor. Ekonominin korkulacak bir şey olmadığını göstermek için çabalıyor. Sayının Namusu ve Bana Bana Hep Bana kitaplarının yazarıdır.

 

Ahu Kahraman Yıldırım, Müzisyen Anne

1981’de İstanbul’da doğdu. M.S.Ü Devlet Konservatuvarı Piyano bölümünden mezun oldu. Türkiye’nin ilk ve tek bebeklikten itibaren müzik eğitimi veren Etiler Müzik Okulu’nun kurucusu ve müzik okulunu işletmek dışında ritim atölyeleri ve sahne showları yapıyor. Müzisyen Anne ismi ile tanınması oğlu Kartal’ın kalp nakli olabilmesi için gerekli 1 milyon bağışı sosyal medyada toplamasıyla oldu. 10 yıllık evli ve iki çocuk annesi. Kartal bebeğin ameliyatı ve tedavisi için bir süredir Almanya’da yaşıyor. 

 

Ali Koç, Eğitimci

1972’de Kırşehir’de doğdu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Sosyoloji bölümünden 1996 yılında mezun oldu. 1997 yılında Şırnak Cizre’de sınıf öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Daha sonra felsefe grubu öğretmeni, müdür yardımcısı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda eğitim uzmanı olarak çalıştı. 2004 yılında devlet memurluğundan istifa ederek TED Batman Koleji okul müdürü olarak çalışmaya başladı. Farklı özel okullarda okul müdürlüğü ve genel müdürlüğü yapmasının ardından 2011 yılında kendi eğitim danışmanlık şirketi Likya Danışmanlık’ı kurdu. Likya Danışmanlık’ta özel okullara insan kaynakları ve kurumsal danışmanlık hizmetleri verdi. 2013 yılında, temel amacı eğitimin gelişmesine ve daha iyiye doğru evrilmesine katkı sağlamak olan fikir platformu egitimpedia.com’u kurdu.

 

Eğitim sektörünün her alanında edindiği deneyimleriyle 2016 yılında Fide Okullarını açtı.

Ayta Sözeri, Oyuncu-Şarkıcı

 Şarkıcı ve oyuncu Ayta Sözeri, Nürnberg’de doğup altı yaşına geldiğinde ailesiyle İzmir'e yerleşti. Ege Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olan Sözeri,  Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Sanat Müziği Korosunda Türk Müziği eğitimi de aldı. Hayat Bağları adlı diziyle televizyon dünyasına giriş yapan oyuncu, devamında da pek çok popüler dizide yer aldı. “Kayıp Şehir” dizisi ile güzel bir çıkış yakalayan Sözeri, Ulan İstanbul dizisiyle kariyerine devam etti.

Ayta Sözeri’nin yer aldığı ilk filmlerden olan “Güneşi Gördüm” Singapur Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Cast Ödülü alırken, Emre Yalgın yönetmenliğinde çekilen “Teslimiyet” filmindeki rolü ile Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Seçici Kurul Oyunculuk Özel Ödülüne lâyık görüldü. Son olarak, Gülse Birsel’in yazıp, Ozan Açıktan’ın yönettiği “Aile Arasında” filminde rol olan Sözeri, SİYAD Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünü kazandı. Yurt içi ve yurt dışı konserlerine devam eden Sözeri, aynı zamanda aktivist bir hak savunucusudur.

Bager Akbay, Tasarımcı-Eğitmen

Masal Asya Akbay, Minik Girişimci

Bager Akbay, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İletişim Tasarımı ve Linz Sanat Üniversitesi’nde Interface Cultures bölümünde eğitim aldı. Kara Tiyatro’da aktör ve kuklacı olarak yaptığı çalışmaların ardından 10 yıldır kendi alanında çeşitli üniversitelerde ders vermektedir. Şu anda eğitim ve tasarım sektöründeki kurumlara danışmanlık vermekte ve iskele47 adlı atölyede sanat çalışmaları yapmaktadır. Bager Akbay, konuşmasını kızı Masal Asya ile beraber gerçekleştirecektir.

Cemal Gülas, Fotoğraf Sanatçısı-Belgeselci

Fotoğraf sanatçısı ve belgeselci Cemal Gülas, “Atlas” dergisinin adını koydu ve derginin Türkiye’nin en bilinen coğrafya dergisi olmasında başrol oynadı. 1997’de “Bulutların Ülkesi” adlı kitabını yayınladı. 1998’de Kuzey Kutbu’na yürüyerek gitti. 2001 yılında nesli tükendiği sanılan Anadolu Leoparı’nı bulup görüntülemeyi başardı. 2004 yılından itibaren TRT ekranlarında izleyicisiyle buluşan “Zamanın Tanığı” adlı belgesel serisi ile Anadolu’nun görsel coğrafya envanterini ortaya çıkaran bir kâşif olan Gülas'ın çektiği “Bulutların Ülkesi” belgesel kuşağı İZ Tv’de yayınlandı. 2013 yılında "Işıkların Ülkesi" adlı kitabı yayınlandı. 2015-2017 yılları boyunca 8 ülkede 80.000 km yol katederek gerçekleştirdiği Asya Ekspedisyonu’nun ardından yolculuğun sonunda “Asya Kayıp Coğrafyalar” adlı fotoğraf kitabı yayınlandı. Bu seyahatin öyküsü olan “Asya Kayıp Coğrafyalar” belgeseli hazırlıkları devam ediyor.

 

Emin Çapa, Gazeteci

1967 İzmit doğumlu olan Emin Çapa, 1984’te başladığı İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik bölümünde okudu, lisansüstü eğitimlerinin ikisini de AB üzerine yaptı. Üniversiteye başladığı sene Hürriyet’te stajyer olarak çalışmaya başladı. Ardından Tempo dergisinde ilk kez kadrolu ekonomi muhabiri oldu. Ardından Türkiye’nin ilk özel radyolarından Genç Radyo’nun kurucuları arasında bulundu.

 

İşçi - işveren konularına olan ilgisi nedeniyle kısa bir süre TİSK’te çalıştıktan sonra, Sabah gazetesinde 5 sene ekonomi muhabirliği yaptı. Ardından TÜSİAD’da Muharrem Kayhan ve Erkut Yücaoğlu döneminde başkan danışmanı olarak çalıştı. 1999 yılı Kasım ayından 2018 yılına kadar 19 yıl CNN TÜRK’te çalıştı. Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü, son olarak da Ekonomi Müdürü oldu. Evli ve bir oğlu olan Çapa, hobi olarak bahçıvanlık ve sanat tarihi-arkeoloji rehberliği yapıyor.

Neslihan Demir, Voleybolcu

Voleybolun Demir Lady’si olarak bilinen Neslihan Demir, ilk kez 16 yaşında genç milli takım formasını giydi. Türkiye’nin ve dünyanın en başarılı voleybolcuları arasında gösterilen sporcu, milli takımlar düzeyinde Dünya Şampiyonası’nda iki yıl üst üste En Skorer Oyuncu ünvanını kazanan tek oyuncudur. 2014 yılında Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde En İyi Smaçör Ödülü alan Demir, bu sezon Galatasaray voleybol takımında oynamaktadır.

Sattas

Türkiye’nin öncü ve en çok tanınan reggae grubu olan Sattas, 2012 yılında Türkiye'de yayınlanan ilk reggae albümü olan 'Sattas Reggaeband'i çıkardı. Root reggae’nin özünden uzaklaşmadan caz, ska, dub ve rock formlarını bir arada kullanmayı başaran Sattas, ülkemizde ve yurt dışında sayısız festival ve konserde sahne aldı. 2017'de EP formatında "Bir Ben Miyim"i çıkaran grup şimdilerde ikinci albüm çalışmalarına devam ediyor.

Sezer Ortadağ, Öğretmen

2010 yılında Kocaeli Çayırova Mehmet Akif İlkokulu’nda öğretmenlik yaparken bir öğrencisinin hayalinden hareketle, tamamı ilkokul öğrencilerinden oluşan ve Türkiye’nin en küçük yaş ortalamasına sahip “Minik Notalar” adında bir müzik grubu kurdu. Ülke genelinde “bütün öğrencilerine enstrüman öğreten öğretmen” olarak tanındı. 

Ussal Şahbaz, İnovasyon Başkanı

Ussal Şahbaz Mart 2016’dan bu yana General Electric (GE)’nin dünyadaki 8 inovasyon merkezinden biri olan GE İstanbul İnovasyon Merkezi’nin direktörüdür.

Şahbaz, 2015 yılında Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı’nda dünya çapında iş dünyasını bir araya getiren Business-20 grubunun içerik yöneticiliğini yapmıştır. Şahbaz, daha önce Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’da inovasyon çalışmaları programını kurmuş ve yönetmiştir.

Ussal Şahbaz, Harvard Üniversitesi'nden "Kamu Yönetimi ve Uluslararası Kalkınma" alanında lisansüstü derecesini 2010 yılında almıştır. Şahbaz'ın iktisat alanında Bilkent Üniversitesi'nden yüksek lisans (2006), Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden lisans (2003) dereceleri bulunmaktadır.

Ussal Şahbaz YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği ARGE ve İnovasyon Çalışma Grubu ve World Energy Council Türkiye Enerji Teknolojileri Komitesi Başkanı’dır.

 

Konuşmacı listesi nihai değildir. TEDxIstanbul'un etkinliğin içeriğinde değişiklik yapma hakkı saklıdır.