Aslı Şafak, Gazeteci ve Televizyoncu

Gazeteci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Armut dibine düştü, gazeteci oldu. Uzman gazeteci olmak istedi, Mülkiye’de ekonomi okudu. Okurken çalışmaya başladı. Önce gazetelerin, ardından televizyonların rahleyi tedrisinden geçti. Uzun yıllar Ankara’da muhabirlik yaptı, haber programları hazırladı, sundu. Ülkeyi yönetenlerle röportajlar gerçekleştirdi. 7 yıl Londra’da yaşadı, köşe yazdı. 2010 yılından bu yana İstanbul’da, Bloomberg HT televizyonunda ekonomi anlatıyor. Anlatmaya radyoda da devam ediyor. Üniversitede ekonomi dersleri veriyor. Ekonominin korkulacak bir şey olmadığını göstermek için çabalıyor. Sayının Namusu ve Bana Bana Hep Bana kitaplarının yazarıdır.

 

Betül Arım, Tiyatrocu

Aslen Edremitli olan Arım, Tunceli Çemişgezek doğumludur. İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü kazanan Arım, 1973’de henüz konservatuvar üçüncü sınıf öğrencisiyken İstanbul Şehir Tiyatrosu’na girdi. 2004 yılında kendi isteğiyle emekli olana kadar Şehir Tiyatrosu’nda Lüküs Hayat, Aşk-ı Memnu, Kral Lear, Susuz Yaz ve İçerdekiler gibi oyunlar başta olmak üzere 50‘den fazla oyunda yer aldı. Aşk-ı Memnu oyunundaki Firdevs Hanım rolüyle Avni Diligil En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Türkiye’nin önde gelen seslendirme sanatçılarından biri olan Arım, yüzlerce film, dizi ve reklamda seslendirme yaptı. Birçok televizyon dizisinde rol alan Arım, 10’dan fazla sinema filminde de yer aldı. 2006 yılında TRT2’de Göz Önünde, 2010 yılında Tempo TV’de Betül Arım’la Ben de Varım isimli kültür, sanat ve yaşam programlarını canlı olarak sundu. Betül Arım, sinema, televizyon ve seslendirme çalışmalarının yanı sıra pek çok kurumsal firmaya Yaşama Sanatı seminerleri veriyor.

 

İzzet Memi, Farkındalık Yolcusu

2000 senesinde girdiği T.C. Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki tıp eğitimi sonrası aktif hekimlik yaptıktan sonra ilaç sektöründe medikal müdür pozisyonunda çalışmaya başladı. Kurumsal yaşantıya ara verdiği 2013 yılında, geçmişinden gelen ve sırtında yük olarak taşıdığı negatif duygulardan arınmak için bir yüzleşme dönemine girdi.

2015 yılının başında bu yüzleşme ve sorgulama döneminde alt yapısı oluşan ‘’Açık Ruh Ameliyatı’’ kitabını çıkardı. Hem kurumsal hayatta edindiği tecrübeler hem de daha önce aldığı eğitimler ve katıldığı seminerlerde öğrendikleriyle 2015 yılı boyunca farklı kurum ve platformlarda farkındalık, motivasyon, takım olma, satış teknikleri ve sunum teknikleri eğitimleri verdi. 2016 yılı başında kurumsal hayatına son verme kararı aldı ve tutkusunun peşinden gidip tamamen eğitim işine odaklandı.

Kalben, Müzisyen

Müzik ile ilgilenmeye 8 yaşında annesinin aldığı klavye ile başlayan Kalben, ilk gitarına 14 yaşında sahip oldu.17 yaşında burslu girdiği Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden 2007'de, aynı üniversitenin Grafik Tasarım bölümünde, Medya ve Kültürel Çalışmalar üzerine yaptığı yüksek lisansından ise 2011’de mezun oldu. Anı saklamanın yolları ve yadigarlar üzerine tez yazdıktan sonra İstanbul'a taşındı. Universal Pictures bünyesinde marka müdürlüğü sonrasında senaryo yazarlığı, editörlük, proje yöneticiliği, reklam yazarlığı, çevirmenlik gibi çeşitli işlerle meşgul oldu. Ankara'da ve İstanbul'da, özlemle ve nadiren konser verdi. 18 Ekim 2014'te Sofar Sounds’da Galata'da bir evde gitarıyla verdiği konserden yayınlanan 'Sadece' videosu kısa zamanda Sofar videoları arasında en çok izlenen oldu. Çıkardığı Lulu adlı çocuk romanı serisi sonrası müzik hayatına başladı. Aşk Kaç Beden Giyer? dizisinde rol aldı. Sahne adını taşıyan ilk albümü Kalben, Şubat 2016'da yayınlandı. 

 

Kanber Bozan, Bakkal

13 yaşından beri İstanbul’da yaşayan Kanber Bozan, çeşitli işler yaptıktan sonra Üsküdar’da bir bakkal dükkanı sahibi olur. Zamanla mahallenin bakkalı haline gelen Kamber Amca, çocuklar küçük dükkanına geldiklerinde büyük dünyaları keşfedebilsinler diye, eski bir bisküvi dolabından ufak bir kütüphane yapar. Mahallenin çocuklarına  ‘’Al Götür Oku Getir’ der. Hatta kitabını getirdiğinde özetini anlatabilen çocuğa marketten ne isterse hediye eder. Oğlu Fırat’ın kitap sevgisinden yola çıkarak başladığı bu hareketle Kanber amcanın amacı, tüm çocuklarda oğlu Fırat'ın kitap sevgisini görebilmek.

 

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Sosyal Girişimci

Tokat-Erbaa’da doğan Sarı, ilköğretim ve lise eğitimini burada tamamladı. Ankara Üniversitesi’nden Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu. 1992 yılında Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nde Van Gölü inci kefalinin balıkçılık yönetimine ilişkin çalışmalara başladı. Van Gölü için geliştirdiği alternatif balıkçılık yönetim modeli ile göl çevresindeki balıkçı köylerinde halen devam eden balıkçı eğitim programları oluşturdu ve balıkçıları bilinçlendirmek adına eğitimler verdi. Ulusal ve uluslararası birçok projede yürütücü, araştırıcı olarak görev aldı. Doğa Gözcüleri Derneği’nin kurucularından, Dünya Sosyal Girişimciler Ağı ve Schwab Vakfı üyesi oldu. 1997 yılında Yardımcı Doçent, 2000 yılında Doçent ve 2006 yılında Profesör oldu. 7 adet kitap ve 100’ün üzerinde bilimsel çalışması bulunmakta. Van Gölü inci kefalinin korunması ile ilgili çalışmalar esnasında yeni bir katılımcılık modeli olan “Problem Temelli Sosyal Katılımcılık Modelini” geliştirdi. 2007 yılında Ernst&Young, Milliyet Gazetesi ve Schwab Foundation tarafından “Yılın Sosyal Girişimcisi” seçildi. Aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve Dünya Girişimcilik Forumu (WEnF) üyesi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı olarak çalışmalarını sürdüren Sarı, Sevil Hanım’ın kocası, Ömer Faruk ve Ayşe Zülal’in babasıdır. 

Nevşin Mengü, Gazeteci, Televizyoncu

Nevşin Mengü, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde, yüksek lisans eğitimini de Galatasaray Üniversitesi'nde Türkiye Üzerine Toplumsal İncelemeler üzerine tamamladı. Mesleğe Kanal Türk'te başlayan Nevşin Mengü, Haber Türk’te ve Hürriyet gazetesinde çalıştı. Bir yılı aşkın bir süre İran'ın Başkenti Tahran'da TRT Türk, büro şefliği yaptı.

 

 

Yakın  zamana kadar CNN TÜRK’te hafta içi her gün Ana Haber'i hazırladı ve sundu. Şimdi freelance gazeteci olarak çalışıyor. Birgün gazetesi, Bavul ve Socrates dergilerine yazıyor. Deutsche Welle'ye haftalık röportajlar yapıyor.  XOXO dergisinde etkin kadınlarla röportajlar gerçekleştiriyor. Dayanıklılık sporlarıyla yakından ilgilenen Nevşin Mengü, Maraton ve Ironman yarışlarında yarışıyor.

Oktay Mahmuti, Basketbol Koçu

Oktay Mahmuti, Makedonya doğumlu Türk basketbol antrenörüdür. Antrenörlüğünün yanında aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Yugoslavya'da yaşadığı dönemlerde önce futbola ilgi duysa da ortaokuldan itibaren basketbola ilgisi artmış ve askerlik sonrasında da 20 yaşında basketbol antrenörlüğüne başlamıştır. Ekim 1991'de Türkiye'ye gelmiştir. Mahmuti, bu tarihten sonra Türkiye’nin en başarılı antrenörlerinden biri haline gelmiş ve Efes Pilsen, Benetton, Galatasaray ve Darüşşafaka Doğuş basketbol takımlarıyla birçok başarılar  yaşamıştır.

Umut Vedat, Görsel Hikaye Anlatıcısı

Umut Vedat, gerçeklik ve kimlik arayışında bağımsız foto muhabirliği yaparak, Türkiye’de ve dünya üzerinde çeşitli yolculuklar gerçekleştirdi. Bu süreçte yaşadıkları; insani yönlerini, kültürü ve geçmişi sorgulamasına yol açtı. Kişisel arayışı süresince video-art ve dans filmlerini duygularını ifade eden araçlar olarak kullandı. Belgesel projeleri ile değişime katkıda bulunabileceğini fark etti. “Taşımızı, suyumuzu, toprağımızı savunuyoruz. Bizi kimse duymuyor! “ diyen köylülere kulak verdi ve bu alandaki mücadeleyi duyurmak adına belgesel çekti. IKSV film festivalinde ilk gösterimini gerçekleştiren Kara Atlas Filmi; festivallerden köy kahvelerine kadar 200’e yakın gösterim yaptı. Video art çalışmaları Fransa, Almanya, Avusturya, İngiltere, İrlanda, A.B.D ve Arjantin’de gösterildi. Fotoğrafları Türkiye ve uluslararası basında Guardian, Le Monde, Sierra, Agos, gibi mecralarda yayınlandı. Solo sergisi “Who am I” İstanbul’dan başlayarak, Erivan, Tiflis ve San Francisco da sergilenmiştir.

Saadet Özkan, Öğretmen

Saadet Özkan, 15 Haziran 1978 İzmir doğumlu. Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Ve İletişim mezunudur. Özel bir Akademiden Trainer Advandec Master Plus programı eğitimi Kişisel Gelişimcim Uzmanı Yaşam Koçu, Öğrenci Koçu, Performans Koçluğu, Trainers Training, Quantum, Gestalt Therapy, Hypnosıs master, NLP eğitimlerimle kadın ve çocuklara yönelik çalışmalar yapıyor ve bu yönde danışmanlık hizmeti veriyor. Eğitimi kendisi için bitmeyecek bir süreç olarak görüyor, Milli Eğitimde Köy okullarında öğrencilerin hayatlarına dokunabilmek adına öğretmen olarak hizmet verdi. Şu anda Kişisel Gelişim Uzmanı ve danışman, Saadet Öğretmen Ulusal Çocuk İttifakı Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanıdır. Aldığı ödüller arasında Amerika Birleşik Devleti İnternational Women Of Courage Award (Uluslararası Cesur Kadın ) Ödülü Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Hukuk Ödülü Necip Hablemitoğlu Toplumsal Duyarlılık Ödülü İz Gazete 2016 İz Bırakanlar Ödülü, Amerika Florida Pensacola Fahri Vatandaşlık Ödülü, Amerika Los Angeles Eyaleti Eğitimci ve toplumsal cinsiyet aktivisti Ödülü AWIU tarafından Çocuk istismarı mağdurlarının yanında olduğu ve uzun süren kalıpları kırdığı için verilen uluslararası onur belgesi, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Güçlü Kadınlar Dünyayı Değiştirir Plaketi de var.

 

Suriyeli Kadınlar Korosu

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) desteğiyle kurulan Suriyeli Kadınlar Korosu, Suriye’deki savaştan dolayı göç ederek Türkiye’ye gelen mülteci kadınlardan oluşuyor. Suriye’deyken öğretmen, doktor, ressam, ev kadını ve öğrenci olan kadınlar, Esenler’de bulunan İKGV Suriyeli Mültecilere Destek Ofisi’nde düzenlenen atölyelerle müzik yolculuklarına başladılar. Müzisyen Ayşegül Yordam çalıştırıcılığında 2015 Kasım ayından bu yana çalışmalarını sürdürüyorlar. Başlangıçta, kadınların bir araya gelerek şarkı söylemeleri ve bu etkinlikle kendilerine sosyal destek sağlanması amacıyla oluşturulan müzik atölyesi, giderek coşkulu bir kadın korosu performansına dönüştü. Suriyeli kadınlar, savaş ve göçün hayatlarında yarattığı olumsuzluklara çok dilli şarkılarıyla meydan okuyorlar ve şarkılarını bir arada yaşam için söylüyorlar.

 

Zülfü Livaneli, Besteci-Yazar

Romanları 40 dilde yayımlanan Zülfü Livaneli, 1946 yılında doğdu. Ankara’da Maarif Koleji’nde okudu, Stockholm’de felsefe ve müzik eğitimi gördü. 1972 yılında fikirlerinden dolayı askeri cezaevinde yattı, 11 yıl sürgünde yaşadı. Harvard ve Princeton gibi saygın üniversitelerde konferanslar ve dersler veren, romanları, fikirleri ve müziği ile dünya basınında övgülerle karşılanan bir sanatçı olan Livaneli, edebiyat, müzik ve sinema alanlarında 30’dan fazla ulusal ve uluslararası ödül sahibi. Livaneli, 1999 yılında San Remo’da En İyi Besteci ödülüne layık görüldü. Müzik eserleri Londra, Moskova, Berlin, Atina, İzmir senfoni orkestraları tarafından icra edildi ve Zubin Mehta, Simeon Kogan gibi şeflerce yönetildi. Türkiye dışında Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya, Kore ve Almanya’da da çok satanlar arasına giren romanlarıyla, Balkan Edebiyat Ödülü’ne, ABD’de Barnes and Noble Büyük Yazar Ödülü’ne, İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü’ne, Türkiye’de ise Yunus Nadi Ödülü’ne ve Orhan Kemal Roman Armağanı'na layık görüldü. Kardeşimin Hikayesi 2013'ün en çok okunan romanı oldu. ABD'de Missouri Üniversitesi, romanlarını ders kitabı olarak okuttu. Livaneli, dünya kültür ve barışına yaptığı katkılardan ötürü 1996 yılında Paris’te UNESCO tarafından Büyükelçilikle onurlandırıldı ve Genel Direktör danışmanlığına atandı. 2016 yılında UNESCO elçiliğinden istifa etti. 2002-2006 yılları arasında TBMM’de ve Avrupa Konseyi’nde milletvekilliği görevinde bulundu. 

Konuşmacı listesi nihai değildir. TEDxIstanbul'un etkinliğin içeriğinde değişiklik yapma hakkı saklıdır.

Bilet Satın Almak İçin Tıklayın.