TEDxIstanbul 2015 "Connecting The Dots / Noktaları Birleştirmek" Konuşmacıları

Emin Çapa, Gazeteci

1967 İzmit doğumlu olan Emin Çapa, 1984’te başladığı İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik bölümünde okudu, lisansüstü eğitimlerinin ikisini de AB üzerine yaptı. Üniversiteye başladığı sene Hürriyet’te stajyer olarak çalışmaya başladı. Ardından Tempo dergisinde ilk kez kadrolu ekonomi muhabiri oldu. Ardından Türkiye’nin ilk özel radyolarından Genç Radyo’nun kurucuları arasında bulundu.

 

İşçi - işveren konularına olan ilgisi nedeniyle kısa bir süre TİSK’te çalıştıktan sonra, Sabah gazetesinde 5 sene ekonomi muhabirliği yaptı. Ardından TÜSİAD’da Muharrem Kayhan ve Erkut Yücaoğlu döneminde başkan danışmanı olarak çalıştı. 1999 Kasım ayından bu yana CNN TÜRK’te çalıştı. Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü, son olarak da Ekonomi Müdürü oldu. Halen CNN TÜRK Ekonomi Müdürü olan Çapa, evli ve Strasbourg Üniversitesi’nde hukuk ve AB eğitimi alan bir oğlu var. Amatör olarak bahçıvanlık ve arkadaşlarıyla olmak ve para almamak kaydıyla sanat tarihi-arkeoloji rehberliği yapıyor.


Azra Kohen, Davranış Bilimci / Yazar

Azra Sarızeybek Kohen, Liverpool Üniversitesi'nin Pozitif Psikoloji Okulu'ndan, nörolojik bulgularla motivasyon ve potansiyelin gelişimine odaklanmış Biyopsychosocial ekolünden geleb bir davranış bilimcidir., halen doktora eğitimine devam etmektedir. Dünyadaki en büyük problemin ne eğitim ne işsizlik, ne de parasızlık olmadığını bilir; ona göre en büyük problem annelerdir. Çocuklarına kimlik bilinci yüklemeyerek bireyselliğe erken yaşta uyanmalarına yardımcı olmayan anneler yüzünden dünyanın bugün bu karmaşada olduğunu düşünür. Bir bireyin bile doğru davranarak dünyayı değiştirebileceğine ve hakiki insan olmak için her an evrimleşebildiğimize inanır.


Sercan Çelebi, Oy ve Ötesi Kurucu Üyesi

Alman Lisesi ve Yale Üniversitesi mezunu olan Sercan Çelebi, tamamen gönüllülerden oluşan ve hiçbir siyasi parti bağlantısı bulunmayan Oy ve Ötesi Derneği'nin kurucularından biridir. İzmir'de domates/biber çiftçiliğinden enerji sektörüne, İstanbul'da sosyal medya ve büyük veri analizinden New York'ta yönetim danışmanlığına farklı alan ve coğrafyalarda yöneticilik yapmıştır. İngilizce, Almanca ve İspanyolca bilmekte ve dövüş sanatlarıyla uğraşmaktadır.


Ece Temelkuran, Yazar

2010 yılına kadar iki kere Türkiye'nin en çok okunan kadın köşe yazarı seçilen Ece Temelkuran, köşe yazarlığını bıraktıktan sonra da iki kez "Sosyal medyadaki en etkili kadın", bir kez "Türkiye'nin 6. en etkili sosyal medya kullanıcısı"  olarak ölçümlendi.  Yazılarıyla üniversitelerden, insan hakları kurumlarından, meslek odalarından çok sayıda ödül aldı.


Yazıları Türkiye'nin ruh halleri, kadın hareketi, uluslararası politika, Ortadoğu üzerine yoğunlaştı. Venezuella, Arjantin, Brezilya, Beyrut, Tunus, Mısır, Yunanistan, Fransa, Almanya ve daha bir çok ülkede gazetecilik yazıları yazdı. Yazıları Le Monde Diplomatique, The Guardian, Berliner Zeitung, Frankfurter Rundschau, New Left Review gibi yayın organlarında yayınlandı. Oxford Üniversitesi'nde "visiting fellow" olarak bulunduğu bir yılda Ağrı'nın Derinliği kitabını yazdı, bu kitabı İngilizce'de yayınlanan ilk kitabı oldu. Bugüne kadar üç roman dahil olmak üzere 14 kitap yazdı. Muz Sesleri romanını yazmak için bir yıl Beyrut'ta, Düğümlere Üfleyen Kadınlar romanını yazmak için bir yıl da Tunus'ta yaşadı. Son romanı Devir, yayınlandıktan hemen sonra iki ödül aldı. Hollanda'da her yıl dünyadan bir entelektüelin yaptığı Freedom Lecture'ı vermek üzere 2013 yılında Amsterdam'a davet edildi. Türkiye siyaseti ve edebiyat konuşmak için Harvard, London School of Economics, Middlesex, Oxford üniversitelerinin davetlisi oldu, Gezi olayları sırasında Londra'da Avam Kamarası'nda bir konuşma yaptı. Allain de Botton'un kurduğu "School of Life" kapsamında konuşmalar yapıyor. Kitapları Çin, Almanya, Hırvatistan dahil olmak üzere 13 ülkede yayınlandı. Yazar ve politik yorumcu olan Ece Temelkuran, Zagreb ve İstanbul arasında yaşıyor.


Mehmet Aksel, Girişimci

1968 İstanbul doğumlu Mehmet Aksel, iş hayatına atıldığında önce otomotiv, sonra da yiyecek içecek sektöründe yer aldı. 2004 yılında Mutfak Sanatları Akademisi'ni (MSA) kurdu. 11 yıl içinde 6.000'i aşkın profesyonel şef adayını sektöre kazandıran MSA'yı, global arenada dünyanın en iyi aşçılık okulları arasına getirmeyi başardı. 2010 yılında Endeavor "Dünyada Yılın Girişimcisi" ödülü alan Mehmet Aksel, Türkiye'de mesleki eğitime gereken önemin verilmesi ve genç nesle girişimci ruh kazandırabilmek konusundaki çalışmaları ile de tanınıyor. İş hayatının yanı sıra ciddi bir koleksiyon hobisi olan Aksel, dünyada da sayılı olarak gösterilen bir yiyecek-içecek müzesi ve kütüphanesinin kurucusu. Hayatının büyük bir kısmını profesyonel olarak spor yapmaya ayıran ve 4 yaşından bu yana binicilik sporu ile iç içe olan Aksel, 1986'da "Balkan Şampiyonu" ve "Yılın Sporcusu" ödüllerinin sahibi. 1992-2005 yılları arasında otomobil sporları ile de ilgilenen Aksel, 12 yıldır evli ve 2 kız çocuk babası.


M. Cem Topçuoğlu, Kolektif Yaratıcılık Başkanı

1963 İstanbul doğumlu Cem Topçuoğlu, Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü Mezunu. Okulun son yılında Cenajans Grey'de Müşteri Temsilcisi olarak reklamcılık kariyerine adım attı. 1988'de, Grey'in New York ofisinde çalışmaya başlayarak, Procter and Gamble ve Bristol-Myers gibi hızlı tüketim ürünleri konusunda deneyim kazandı. 1989'da İstanbul'a döndükten sonra 5 yıl daha görev aldığı Grey'den 1993 yılında Ajans Başkan Yardımcısı konumundayken ayrıldı. Aynı yıl, iki ortağıyla Select Reklamcılık'ı kurdu. Cem Topçuoğlu, Ekim 1999'da dünyanın en yaratıcı ajanslarından TBWA Worldwide ile ortaklık oluşturdu ve ajans 1999'dan bu yana TBWA\ISTANBUL adını aldı.

 

Cem Topçuoğlu TBWA\ISTANBUL Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra, TBWA Worldwide'da; Orta & Doğu Avrupa, Rusya & Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika'dan sorumlu Bölge Başkanlığı görevini de yürütmektedir. İstanbul'un önde gelen kulüplerinde on yıl voleybol oynayan Cem Topçuoğlu, Türkiye'de voleybolun daha geniş kitlelerce sevilen bir spor olması için çalışmalar yapmıştır. 1997-2000 yılları arasında Voleybol Federasyonu Yönetim ve İcra Kurulu'nda görev alan ve spordan hiç kopmayan Cem Topçuoğlu yelken, tenis ve kayak sporlarıyla ilgilenmektedir. 2007-2009 yılları arasında Reklamcılar Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Cem Topçuoğlu, evli ve iki çocuk sahibidir.


Emre Soyer, Davranış Bilimci

Emre Soyer, Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde algı, akıl yürütme, karar alma, girişimcilik ve yaratıcılık konularında araştırma yapıyor, eğitim veriyor, şirket ve organizasyonlarla projeler yürütüyor. Davranış bilimi doktorasını 2012 yılında Pompeu Fabra Üniversitesi'nden aldı. Öncesinde Nottingham, Koç ve Bocconi Üniversite'lerinde ekonomi üzerine eğitim gördü. Eğitim süreci boyunca sosyal girişimcilik projeleri yarattı ve yönetti. Harvard Business Review ve MIT Sloan Management Review'da yazıları yayınlanan Dr. Soyer'in, deneyimin kararlara olumsuz etkileri üzerine bir TEDx sunumu bulunuyor.


Aslı Şafak, Gazeteci ve Televizyoncu

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat mezunu. Gazeteciliğe üniversite yıllarında, Tercüman Gazetesi’nde başladı. Daha sonra TRT’de ekonomi muhabirliği, Başbakanlık ve Parlamento muhabirliği yaptı. Muhabirlik yıllarında TRT’de birçok program hazırladı ve sundu. Başbakanlıkları döneminde Süleyman Demirel ve Tansu Çiller ile, Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül ile özel röportajlar gerçekleştirdi. 2003-2010 yılları arasında Londra’da yaşadı. Dış politika üzerine The Daily News ve The New Anatolian gazetelerine köşe yazıları yazdı. 2010’da Bloomberg HT’de program yapımcısı ve sunucusu olarak çalışmak üzere İstanbul’a geldi. Nişantaşı Üniversitesi'nde Türkiye ekonomisi dersi veren Şafak, Finansal Okuryazarlık Projesi kapsamında hazırlanan Sayının Namusu kitabını yazdı. Halen her gün Bloomberg HT ekranlarında 3. Seans ve Günden Kalanlar programlarıyla izleyiciyle buluşuyor.


Judith Liberman, Masal Anlatıcısı

Judith Liberman, bir hikaye anlatıcısı, yazar, sanat terapisti, senaryo danışmanı ve eğitmendir. Sorbonne Üniversitesi'nde Dil Bilimi yüksek lisansının yanı sıra, Pomona Üniversitesi'nde tiyatro eğitimi ve Paris Konservatuarı'nda Hikaye Anlatıcılığı eğitimi aldıktan sonra Türkiye'ye gelen Liberman, Masalhane'yi kurup Türkiye'de masal anlatıcılığının yeniden canlandırılmasında öncü bir rol almıştır. Bugün uluslararası performanslarının yanı sıra İstanbul'da masal geceleri düzenliyor ve performansları tiyatro festivallerinde, bienalde, parklarda, doğa kamplarında ve birçok farklı atmosferde hayat buluyor.  Türkiye'de 6 senedir Unesco ve Halk Bilimi bölümleriyle yeni nesil Anadolu masalcıları yetiştiriyor. Ayrıca masalların ve sanatın iyileştirme gücünün kullanıldığı workshoplar düzenliyor. Her hafta NTV Radyo'da "Masal bu ya" programında hikaye ve masalların gücü hakkında konuklarıyla sohbet edip masal anlatıyor. "Bir Varmış Bir Yokmuş" filminde masalcı olarak rol aldı. Doğan Yayıncılık tarafından "Masal Terapi" kitabı yayınlanmış olan Judith, dünyanın duyduğu hikayeler değişirse dünyanın da değişebileceğine inanıyor.


Şahin Tulga, Danışmanlık Platformu Kurucusu

Şahin Tulga, üniversite lisans ve master derecelerini ABD’deki Massachusetts Institute of Technology (MIT)'den aldı. Mezuniyet sonrası ABD ve Türkiye'de çalıştı. Türkiye'de sırasıyla Bordata, Entek, Digital Equipment Corporation, Lucent Technologies ve Hewlett Packard firmalarında Genel Müdürlük / CEO'luk yaptı. Görev yaptığı tüm firmalarda, takımı ile birlikte çok büyük ciro ve kârlılık artışları sağlaması ile tanınır. Şahin Tulga şimdilerde kurucusu olduğu MENTORO Danışmanlık Platformunda, tutku ile sevdiği stratejik yönetim konularında yönetim danışmanlığı, yönetim kurulu üyeliği, eğitmenlik, mentorluk/koçluk ve profesyonel konuşmacılık hizmetleri veriyor.


Karsu, Caz Sanatçısı

Karsu, Hollanda doğumlu, Türk Kökenli, çok yetenekli bir sanatçı. Yalnız şarkıcı değil; aynı zamanda çok iyi bir piyanist, besteci, aranjör ve söz yazarı. Yedi yaşında piyano çalmaya, 14 yaşında şarkı söylemeye ve 15 yaşında beste yapmaya başladı. Yıllar içinde Amsterdam Concertgebouw, North Sea Caz Festivali, New York'ta dünyaca ünlü Carnegie Hall gibi dünyanın pek çok yerinde ve uluslararası festivallerde sahne alma başarısı gösterdi. Amerika, Endonezya, Almanya, Belçika, Sürinam, İngiltere ve Brezilya'da konserler verdi. Türk kökenli sanatçıya Türk medyası da ilgi gösterdi. Ankara Caz Festivali, Alanya Caz Festivali, Akbank Caz Festivali ve İstanbul Zorlu Center PSM'de birçok kez sahne aldı ve büyük ilgi gördü. 2012'de çekimleri 5 yıl sürmüş olan ve Karsu'nun adını aldığı Karsu Köyü'nden, New York'a kadar Karsu'nun takip edildiği "Karsu: I Hide A Secret" belgeseli, ödüllü belgeselci Mercedes Stalenhoef imzasıyla Uluslararası IDFA belgesel festivalinde gösterime girdi ve daha sonra pek çok ülkenin festivallerinde gösterimi yapıldı.


Ezel Akay, Film Anlatıcısı

Ezel Akay, Boğaziçi Üniversitesi’nde ve Amerika Villanova Üniversitesi’nde öğrenim gördü. İFR'nin kurucu ortağı olarak film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce reklam metin yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, yapım asistanlığı ve amirliği yaptı. Türkiye'de önde gelen markaların 500'den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza attı. 1996'da Derviş Zaim ile "Tabutta Rövaşata" filminin yapımcılığını üstlendi. Film birçok festivalde ödül kazanırken uluslararası alanda en çok ödül alan yerli film ünvanını elde etti. Daha sonra genel yapım sorumlusu olduğu "Güneşe Yolculuk" filmi Berlin Film Festivali de dahil yerel ve uluslararası birçok festivalde ödül kazandı. 2001 yılında Şelale filminde yapımcı, 2004 yılında "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" filminde genel yapım sorumlusu ve "Neredesin Firuze" filminde yönetmenlik görevini üstlendi. "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?", "7 Kocalı Hürmüz" filmlerinin ve "F Tipi Film"in Mektup episodunun yönetmenliğini yaptı. Akay, halen kurucu olarak İFR A.Ş. bünyesinde yönetmenlik ve yapımcılık yapmaktadır.  2013 yılında Balat'daki 125 yıllık tarihi Agora Meyhanesini'ni yeniden açtı ve orada aşçılığa başladı. Ayrıca Haldun Çubukçu ile yazdığı Yargu isimli bir kitabı bulunmaktadır.


Capital Turkish Connections

Capital Turkish Connections (CTC), politik veya ticari bir amaç gütmeyen bağımsız bir düşünce üretim ve uygulama kuruluşudur. CTC, Türkiye'deki gelişmeler ve dış politika konularında, alanında uzman kişiler ile karar vericiler arasında veriye dayalı diyaloğun kurulmasını ve proje üretilmesini sağlar. CTC'nin ilk projesi Türkiye Cumhuriyeti'nin 92. kuruluş yılına ithafen "Daha iyi bir Türkiye için 92 Öneri"dir.

 

92 Öneri, dünyanın dört bir tarafında kendi alanında uzman ve ülkemizin geleceğini önemseyen 100'ü aşkın gönüllü ile beraber geliştirilmiş bir projedir. 1 seneyi aşkın bir sürede hazırlanmıştır. Siyaset ile herhangi bir bağı olmayan 92 Öneri'nin ana ilkesi bağımsız ve yapıcı olmaktır. Amaç, yol açmak, cesur ilk adımlarla hızlı ve etkili kalkınmanın rotasını çizip siyasi ve sivil topluma sunmaktır. 92 Öneri, kapsayıcı ve demokrasinin temel değerlerini güçlendiren, tüm paydaşlarına söz hakkı tanıyan, iyi yönetişimi ana amaç edinmiş sosyal, ekonomik ve siyasi kurumlar inşaa edilmesi için öneriler getirir. Amaç, Türkiye'nin önümüzdeki 20 yılda dünyanın en iyi 10 ülkesi arasında yer almasını sağlamaktır.


Gönenç Gürkaynak, Avukat

Avukat Gönenç Gürkaynak, 60 hukukçusu ile İstanbul'da faaliyet gösteren ELİG Ortak Avukat Bürosu'nun kurucu ve yönetici ortağıdır. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuş, 1998 yılında İstanbul Baro'suna katılmıştır. Harvard Üniversitesi'nde asistanlık yapmış ve aynı zamanda yüksek lisans derecesini de Harvard Üniversitesi Hukuk Faükltesi'nden almış olan Av. Gönenç Gürkaynak, İstanbul, New York, Brüksel, İngiltere ve Galler barolarına kayıtlıdır. ELİG Ortak Avukat Bürosu'nu 2005 yılı başında kurmadan evvel Av. Gönenç Gürkaynak uluslararası bir hukuk bürosunun İstanbul, New York, Büksel ve yine İstanbul ofislerinde 8 yıl avukatlık yapmıştır.


Ercan Tutal, Sosyal Girişimci

İtalyanca tutkusu ile Tübingen Üniversitesi'nde İngiliz ve İtalyan edebiyatı okudu. Avrupada engellilerin aktif ve eşit yaşamlarını gözlemek dönüm noktalarından biri oldu. Dalmak özgürlüktür sloganıyla 98 yılında engellilere Akdeniz'in büyülü kapısını açtı. Türkiye dünyadaki en çok engellinin denizle buluştuğu ülke oldu. Spor ve sanat aracılığı ile toplumsal değişim projeleri geliştirip uygulayan bir sosyal girişimci. Ashoka üyesi. Alternative Camp ve Düşler Akademisi ile ülke sınırlarını aşıp onlarca ödül aldı. 2004 Atina ve 2012 Londra Olimpiyatlarında meşale taşıdı. Bir engelsiz yaşam yolculuğu gönüllüsü, Kaçınılmaz Toplumsal değişim serveninde bir nokta..!


Ahmet Naç, Yeni Nesil Öğretmen

Ahmet Naç, 23 Nisan gecesi Manisa'nın Akhisar İlçesi'nin bir köyünde dünyaya geldi. Ne olmak istediğine bir türlü karar veremeyince bütün meslekleri aynı anda yapabileceği tek iş olan öğretmen olmaya karar verdi. Şimdi ise öğrencileriyle birlikte film yıldızı, senarist, yönetmen, ressam, sporcu, tiyatrocu, şair, müzisyen, radyo ve söyleşi yapımcısı, komedyen, moderatör, koordinaör, dekorasyon ustası, tekniker, boyacı, sıvacı ve tasarımcı olarak hayatına devam ediyor. Boş vakitlerinde gözlüğünü ve takım elbisesini çıkarıp pelerinini takarak çocukların süper kahramanı oluyor.