"Noktaları Birleştirmek / Connecting The Dots" temasıyla, 21 Kasım'da TEDxIstanbul'da 4.000'den fazla kişiyi ağırladık. 11 Haziran 2016'da ise yılın ilk etkinliğiyle "Hareketini Başlat" diyeceğiz. Büyük bir coşkuyla gerçekleşen son etkinliğe dair özet videoyu izlemek için aşağıdaki görsele tıklayın.

TEDxIstanbul'da Neden 4.000 Kişi Noktaları Birleştirmek İçin Yola Çıktık?

Hayatımız boyunca milyonlarca nokta biriktiriyor ve onları birbirine bağlıyoruz. Noktalar ister büyük ister küçük olsun, her yeni bağlantıda kendimize yeni bir yön, yeni bir perspektif ve yeni bir deneyim katıyoruz. Bazen minicik bir noktadan başka bir noktaya geçerken bile upuzun bir yol alıyor, değişimi fark ediyor ve geçmişi geçmişte bırakıp önümüzde açılan yeni yollardan yeni olasılıklardan geçiyoruz. Ve bu minik noktalar/olaylar bir anda beklemedik bir sırayla birbirlerine bağlanınca bir bütün olarak çok önemli ve güçlü oluyorlar. Kimisi buna yaratıcılık diyor, kimisi bilim, kimisi sanat, kimisi teknoloji. Ama bir gerçek var ki bu bilmeden biriktirdiğimiz noktalar bir araya geldiğinde paylaşmaya değer fikirler hayat buluyor, nefes almaya başlıyor.

 

Geçmişimizdeki noktaları birleştirmeye başladığımızda, ait olduğumuz geleceği nasıl şekillendirdiğini öngörmek istiyoruz. Steve Jobs'ın Stanford Üniversitesi'ndeki ünlü konuşmasında söylediği gibi “İleriye bakarak yaşamınızdaki noktaları birleştiremezsiniz, o noktaları ancak geriye baktığınızda birleştirebilirsiniz.” Bu demek değildir ki sırtımızı geçmişe yaslayarak yaşamalı, geçmişimize takılıp kalmalıyız. Tam tersi başınıza gelen her şeyin ileride bir anlamının ve öneminin olacağına inanmamız gerekir. Bu yüzdendir ki sürekli olarak hayal kurmalı, noktalar biriktirmeli ve bu noktaların bir gün hiç beklenmedik bir anda birleşeceğine inanmalıyız. Ve hayatta karşımıza çıkan ya da çıkması muhtemel tüm olasılıkları, tüm deneyimleri, tüm mutlulukları benimsemeli ve o andaki anlamını fark edemesek bile ileride hayatımıza katkıda bulunacağından emin olmalıyız.


TEDxIstanbul Noktaları Birleştirmek 1. Oturum: Bana Masal Anlatma!




TEDxIstanbul Noktaları Birleştirmek 2. Oturum: Burada Olmayanlar El Kaldırsın!


TEDxIstanbul Noktaları Birleştirmek 3. Oturum: O Zaman Renk!



Popüler TED Videoları

Elif Shafak 
The politics of fiction

Amy Cuddy
Your body language shapes who you are

Ken Robinson

How schools kill creativity

Simon Sinek 

How great leaders inspire action

 Brene Brown

The power of vulnerability


TEDxIstanbul