TEDxIstanbul Momentum 2014 Konuşmacıları

Nil Karaibrahimgil, Müzisyen

23 yaşında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okurken, reklam yazarı olarak staj yaptığı Reklamevi’nin o sıralar hazırladığı GSM kampanyasında “Özgür Kız” olarak meşhur oldu. “Nildünyası”, “NilFm”, “Tek Taşımı Kendim Aldım”, “Nil Kıyısında” ve “Ben Buraya Çıplak Geldim” adlı 5 albümüne ek olarak, “Hakkında Her Şeyi Duymak İstiyorum” adlı bir de single’ı bulunuyor.

Söz ve müziklerini yazdığı “Ben Özgürüm”, “Tek Taşımı Kendim Aldım”, “Çocuk da Yaparım Kariyer de”, “Yaş 18”, “Bütün Kızlar Toplandık”, “Ben Buraya Çıplak Geldim” ve en son tıklanma rekoru kıran “Kanatlarım Var Ruhumda” şarkılarıyla özellikle genç kızlara ilham vermeyi ve özgüvenlerini sağlamaya yardımcı olmayı amaçlayan Nil’in, Orkid markasıyla gerçekleştirdiği “Çocuk da Yaparım Kariyer de” şarkısı, yapımından 10 yıl sonra bile hala milyonlarca kadının özgüven marşı olarak söyleniyor. Aynı zamanda reklamlara jingle’lar da yazan Nil, Nilinişleri Stüdyosu’nun kurucusu. 2014 yılında anne olan Nil’in Aziz Arif adında bir oğlu var.

 


Metin Hara, İnsana Güven Kurucu / Yazar

1982 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Amerikan Koleji’ni bitirdikten sonra Çapa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde eğitim hayatını tamamladı. Metin Hara, Çapa Devlet Hastanesi’nde 1 sene “Stajyer Fizyoterapist” olarak görev yaptı. Uzun yıllardır kendi içine olan yolculuğu devam eden Metin, seneler içerisinde “tamamlayıcı tıp” diye tanımladığı birçok tekniğin eğitimini aldı.

Yıllar boyunca bu öğretilerin içinde kendini geliştirdikten sonra son 10 yıldır profesyonel anlamda Tamamlayıcı Tıp ile tedavi çalışmaları yapmaya başladı. İnsan sağlığına olan “bütüncül” yaklaşımı, insanın hayal gücüne sığmayan yetenekleri, insan zihnine sığmayan engin bilgisi ve insan bedenine olan sonsuz güveni sayesinde aldığı sonuçlar ile kısa sürede tıp camiasında yankı uyandırdı.

Bugüne kadar tedavisine yardımcı olduğu yüzlerce insanın hayatını değiştiren ve bu bakış açısını, tekniklerini 30.000’den fazla insanla paylaşan Metin birçok basın-yayın kuruluşu aracılığıyla milyonlara seslendi. 2008 yılında “Dinle Neyden” adlı filmdeki “Derviş” rolüyle Uluslararası Ankara Film Festivali’nde ödüle layık görüldü. Aynı sene içerisinde dünyanın dört bir yanında verdiği seminerler ile büyük beğeni topladı.

Bu dönemde hayali olan ve insanlığın aydınlanmasını hedefleyen Trust Human-İnsana Güven projesini başlattı. Bu projeyle beraber yurt içi ve yurt dışında birçok hastanın tedavisine yardımcı oldu. 2010 yılında kendisini yetiştiren hocalarının teklifiyle Çapa Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde Doktora öğrencilerine Tamamlayıcı Tıp konulu dersler verdi.

Mayıs 2014’te çıkarttığı Aşkın İstilası üçlemesinin ilk kitabı olan “Yol” ile okuyucularına ulaşmıştır. “Yol”, çıkışının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, büyük ilgi görmeye devam etmekte;  halen Best Seller olarak raflardaki yerini korumaktadır.

Dünyanın dört bir yanında aldığı eğitimlerle birçok enerji tekniğinin bilgisini modern tıp bilgisiyle sentezleyerek etkin bir tedavi ekolü benimseyen Metin Hara, sevginin ve düşünce gücünün neler yapabileceğini bilimsel ve uygulamalı olarak göstermektedir.



Prof. Dr. Haluk Gürgen / BAU Öğretim Görevlisi

1977 yılında  Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nde akademik yaşamına başlayan Haluk Gürgen, 2006 yılına kadar bu fakültede iletişim, reklamcılık ve halkla ilişkiler alanlarında çeşitli dersler verdi, araştırma ve çeşitli projeler gerçekleştirdi, kitaplar, makaleleler yazdı ve iletişim sektöründe danışmanlık, eğitim ve çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi, yöneticilik yaptı, yüzlerce ve her biri bugün çeşitli üniversitelerde ve  iletişim sektöründe çalışan çok sevgili öğrencilerinin yetişmesine katkıda bulundu.

 

2006 yılında İstanbul'a yerleşti ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim fakültesi'nde 7.5 yıl dekanlık yaptı. Halen aynı fakültede öğretim üyeliği görevini zevkle sürdürüyor. 


Ferhat Çalapkulu, Türk Beyin Takımı Kaptanı

Ferhat Çalapkulu, 1972 İstanbul doğumlu, kökleri Rize’den. Saint Benoit Lisesi’nin ardından İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nden mezun oldu. Kariyerine mühendis olarak başlayan Çalapkulu, Oyunevi Eğitim ve Danışmanlık şirketini kurdu. Şirketlere takım ruhunu ön plana çıkaran eğitimler, oyunlar ve geniş katılımlı define avı oyunları hazırlamakta. Aynı zamanda Akıl Oyunları Yayıncılık şirketini yöneten Çalapkulu, Dünya Zeka Oyunları Federasyonu’nun Türkiye Temsilciliği’ni yürütmekte. Ülkemizde zeka oyunlarının gelişimi adına çeşitli çalışmalar yapan Çalapkulu, yurt dışındaki yarışmalarda ülkemizi temsil eden Türk Beyin Takımı’nın kaptanı.


Yunus Erduran, Yetenek Akademisi Kurucu Ortak

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünde lisans derecesi sahibi olan Yunus Erduran (1975), iş hayatına AC Nielsen araştırma şirketinde Pazar Araştırmaları alanında başladı. AC Nielsen deneyiminin ardından, 2003’te Philip Morris’te Pazar Araştırmaları Sorumlusu olarak çalışmaya başladı ve 6 yıllık Philip Morris tecrübesi süresince çeşitli pazarlama ve satış pozisyonlarında görev aldı. 2008-2009 yıllarında The Nielsen Company’de Genel Müdür Yardımcılığı yapan Erduran, 2009 sonunda Yetenek Akademisi Yönetim Danışmanlık Şirketi’ni, 2011 yılında ise HighTouchHighTech firmasının Türkiye master franchise’ı olan Eğlenceli Bilim şirketini kurdu.

 

Uzun yıllar süren araştırmacılık tecrübesini kişisel gelişim alanına kanalize eden Erduran, Açık Radyo’da yayımlanan “Sence değil, bence değil, araştırmaca” adlı programı hazırlayıp sunmuştur. TAREM’in (Toplumsal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi) araştırma koordinatörlüğünü yürüten Erduran’ın “İşçiler ve Kitle İletişim Araçları” başlıklı kitabı TAREM yayınları tarafından  e-kitap olarak yayımlanmıştır. Şu sıralar farklı ilgi alanları üzerinde düşünürek ve çalışarak -eğer mümkünse- dünyasını ve dünyayı başka bir yer haline  getirmeye uğraş veriyor: permakültür; yurtaş gazeteciliği ve araştırma merkezli belgesel kurguları bunlardan bazılarının konu başlıkları.


Ersin Karabulut, Çizer, Uykusuz Dergisi Editörü

1981 yılında İstanbul'da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel sanatlar fakültesi grafik tasarım bölümünü bitirdi. 16 yaşındayken çeşitli mizah dergilerinde çalışmaya başladı. Halen, 2007 yılında arkadaşlarıyla birlikte kurduğu, haftalık Uykusuz mizah dergisinde çizerlik ve editörlük görevine devam ediyor.


Kaan Kayabalı, Onedio.com Kurucu Ortak

Onedio.com’un kurucusu Kaan Kayabalı; seri girişimci, yenilikçi ve teknoloji aşığı. Aslen elektronik mühendisi olan Kaan Kayabalı’nın aynı zamanda yazılım ve yapay zeka konusunda da uzmanlığı bulunmaktadır. İşletme yüksek lisansına sahip Kayabalı, aynı zamanda profesyonel poker oyuncusu, video oyun aşığı ve koyu Beşiktaş taraftarıdır.

İlk startup’ı Kade Vision’ı 2005 yılında kuran ve 5 yılda 51 ülkeye ihracat yapan bir şirket haline getiren Kayabalı, 2012 yılında Türkiye’nin ilk sosyal haber ve içerik sitesi Onedio.com’u kurdu. Onedio.com, Türkiye’nin en büyük 30 internet sitesi arasında.


Duygu Kayaman, Young Guru Academy Gönüllüsü

Duygu Kayaman, 2014 Eylül ayında MIT Technology Review dergisinin Türkiye'de "35 Yaş Altı Yenilikçiler" yarışmasında Yılın Sosyal Yenilikçisi ödülünü aldı. Görme engelli bir birey olarak kişisel deneyimlerinden yola çıkan ve sesli bir tanıma sistemi ile görme engelli kişilerin günlük faaliyetlerini kolaylaştıracak mobil bir uygulama yaratıp “Yılın Sosyal Yenilikçisi” ünvanını alan Duygu, sosyal sorumluluk projelerine destek vermektedir. 

2012 yılında Haliç Üniversitesi’nden mezun olan Kayaman, Bilgi Üniversitesi’nde MBA programında eğitimine devam etmekte.  Görme engellilerin sosyal ve ekonomik gelişimlerini sağlamak amacıyla Young Guru Academy kör liderler projesine liderlik yaparken aynı zamanda dünyadaki ilk girişimlerden biri olarak Hayal Ortağım projesine öncü olmuştur.


Prof. Dr. Talat Kırış, Nöroşirürji Uzmanı

1961 yılında İstanbul’da doğdu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu , Konya Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladı, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı’nda Nöroşirürji Uzmanı oldu, 1999 yılında doçent oldu, 2006 yılında Profesör unvanı aldı. 1995-96  yılları arasında ABD de Barrow Nöroloji Enstitüsünde Beyin Damar Hastalıkları ve Kafa Kaidesi Tümörleri üzerine üst ihtisas yaptı,  İstanbul Tıp Fakültesi dışında Sheffield Royal Hallamshire Hospital, Edinburgh Western General Hospital, Kartal Acil Trafik ve İlkyardım Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Alman Hastanesi gibi hastanelerde de hizmet verdi. Türk Nöroşirürji Derneğinin Vasküler Cerrahi, Nöroonkolojik Cerrahi  Gruplarının ve  Temel Eğitim Kurslarının Başkanlıklarında bulundu, halen aynı derneğin yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Avrupa Nöroşirürji Dernekleri Federasyonu  Araştırma Komisyonu üyesidir. 2012 yılından beri Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Başkanıdır. Yerli ve yabancı kaynaklarda 100’e yakın bilimsel makalesi yayınlanan Kırış, ayrıca ingilizce olarak basılmış iki uluslararası  kitabın editörüdür. Dr Talat Kırış beyin ve sinir cerrahisi konularında dünyanın önde gelen  profesörlerinden biridir.

Tıbbi yayınlarıdışında yayınlanmış öykü ve denemeleri vardır, amatör yelkencidir ve Yacht Türkiye Dergisi yazarıdır.


Markus Lehto, Urbanista Kurucu Ortak

Markus Lehto, yarı Finlandiyalı yarı Kanadalı kimliğiyle geçtiğimiz 15 yıl içinde New York, Londra ve İstanbul'da yaşadı. Lehto, 3 kıtada bulunduğu süreçte bakış açısı olarak global ve sürekli gelişen bir kimliği benimsedi. Hukuk ve Uluslararasi İlişkiler eğitimi sonrası kariyerine dünyanın lider şirketlerinde sırasıyla danışman, yatırım bankacılığı, emlak gelistirme ve yönetimi görevlerini üstlendi. Milyonların günlük hayatlarına değen birçok büyük gayrimenkul projelerini oluşturdu ve yönetti.

Lehto, şehir hayatının kalitesini yükseltmek ve çevresindeki ekosistemi daha kişisel boyuta taşımak arzusuyla 2007 yılında Urbanista şirketini kurdu. Markanın felsefesinde sadece bina ya da yaşam alanlarının iyiliştirilmesi değil aynı zamanda projenin konseptinden, gelistirmesine, tasarımından yönetimine birçok farklı bakış açısına sahip sürdürülebilir oluşumlar öncelik kazandı. Firmanın Londra ve İstanbul’da bulunan aktif yatırımlarının yanında Avrupa ve Orta Doğu'da birçok projede danışman olarak yer aldı.

Markus 20 yıla yakın tasarım ve geliştirme tecrübesiyle alıştığımız çalışma ortamlarını geliştirmek için Joint Idea platformunu oluşturdu. Bir ortak yaşam ve çalışma networkü olarak değerlendirdiği Joint Idea platformunda, sol ve sağ beynin disiplin ve düşünce yapılarını bir araya getirme, üyelerinin tek başına imkansız olarak nitelendirecekleri proje ve girişimleri ortak düşünce yapısında hayata geçirebilme imkanı sunuyor.


Bahar Saygılı, Milli Triatlet , Irongirl

1986, İstanbul doğumlu olan Bahar Saygılı, Triatlon branşında milli takım sporcusu ve aynı zamanda Türkiye'de yaşayan ilk kadın Ironman yarışçısı. 

Lisans Eğitimini Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve spor bölümünde tamamladı. 2006 -2007 yılında Erasmus Öğrenci Değişim Programı dahilinde National and Kapodistrian University of Athens de öğrenim gördü.  World Travel Channel gezi kanalında Hiperaktif adlı programı, 2013 yılında TRT Okulda Adrenalin programını hazırlayıp sundu.

2012 yılında Las Vegas'ta düzenlenen 70.3 Ironman Dünya Şampiyonası’nda Türkiye'yi temsil eden tek kadın Ironman’dir. 2014 yılında Kanada 70.3 Ironman Dünya Şampiyonası’nda da yarışan Saygılı’nın, aynı sene Luxembourg 70.3’te ikinciliği bulunmakta.

2012 yılından beri Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulun'da akademisyenlik görevini sürdürmekte.


Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı

1959 yılında Ankara'da doğdu. Çocukluğundan itibaren İzmir’de yaşadı. Bornova Anadolu Lisesi'ni ardından Ankara

Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni iyi dereceyle bitirdi. Biri İsviçre Webster Kolej'de "Uluslararası İlişkiler" diğeri Dokuz Eylül Üniversitesi'nde “Avrupa Birliği” alanlarında olmak iki yüksek lisans yaptı.

Üniversite yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen asistanı, Türk Haberler Ajansı'nda da muhabir olarak çalıştı. Aynı yıllarda İngela Bendt ve James Downing’in mülteci kamplarında Filistin’li kadınların dramını anlatan “Geri Döneceğiz” isimli kitabını Türkçe ‘ye çevirdi. 

Eğitimini tamamladıktan sonra turizm sektöründe çalışmaya başladı. Beş yıl boyunca turizm sektöründe görev aldı ve sektörün önde gelen tesislerinde genel müdürlük yaptı. 1991 yılında ile şirketiyle Seferihisar'da bir tatil köyü kurarak dokuz yıl boyunca yönetti.

Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı’nda yedi yıl boyunca yönetim kurulu üyeliği, ardından üç yıl boyunca Başkanlık görevi yürüttü.

2003 yılında Avrupa Birliği'nden İzmir'e temin edilebilecek mali kaynaklar konusunda hazırladığı raporunu dönemin

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya sundu ve teklifini kabul ederek Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı olarak çalışmaya başladı.

2004-2006 yılları arasında İzmir Ticaret Odası'nda Dış İlişkiler Müdürlüğü ve Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı.

2006 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Genel Sekreterliği görevi verildi.

2009 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden Seferihisar Belediye Başkanı seçildi.

Belediye başkanlığının ilk yılında uluslararası yerel kalkınma modeli Cittaslow (Sakin Şehir) hareketini Türkiye’ye taşıdı ve ülkeye yayılmasını sağladı. 

2013 yılında merkezi İtalya’da bulunan Cittaslow Birliğinin Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden ikinci kez Seferihisar Belediye Başkanı seçildi. 

Mayıs 2014’te Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

Evli ve iki kız çocuk babası olan Tunç Soyer çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca biliyor.


Dave Troy, 410 Labs Kurucu Ortak

Dave Troy, bir seri girişimci ve Baltimore, Maryland'da  yaşayan toplum girişimcisi.  Amerika’nın popüler e-mail yönetimplatformu olan Mailstrom.co'nun yaratıcısı, 410 Labs şirketinin CEO'su ve ürün mimarı olan Troy, ilk girişimini 14 yaşında bilgisayar posta siparişiyle oluşturdu. Bugüne kadar birçok şirket kurup sattı. Twitter kurucu ekibi tarafından Twitter API'sini ilk uygulayan developer olarak tanımlanan Troy, "Twittervision" projesiyle New York'ta MOMA (Museum of Modern Arts)'da yer aldı. Paola Antonelli tarafından kürate edilen "Design and the Elastic Mind (Tasarım ve Elastik Beyin)” sergisi enstallasyonu birçok eleştirmenden tam not aldı. Yeni crowdsourced projesi olan Peoplemaps.org'da Dave Troy klasik kabullere karşı çıkıp şehir haritalarını sosyal network verileriyle yeniden çiziyor. Teknoloji odaklı toplum geliştirmeye çalışan Troy, ayrıca TEDxMidAtlantic, SocialDevCamp East, Barcamp Baltimore, BeehiveBaltimore, Baltimore Angels gibi birçok teknolojik toplum odaklı girişimlerin oluşmasında yer aldı.